Saturday 25 February 2017

Eesti Vabariigi 99. Aastapäev Londonis. 25.02.2017

EV 99 Aastapäeva Aktus
Westminster Cathedral Hall 

Mis minu isa mulle ütles?
Ütles, et hukkas on praegused ajad,
ütles, et enne nad olivad paremad.

Mis sinu isa sulle ütles?
Ütles, et praegu on ilusad ajad,
ütles, et enne nad olivad pahemad.

Mis tema isa talle ütles?
Ütles, et kõike, mis möödas, ei tea,
ütles, mis tulemas, kartma ei pea.

Juhan Liivi luuletus Mis isad ütlevad (1900)







Kes olid Eesti Vabariigi pidulikul aktusel laupäeval, 25.veebruaril Westminster Cathedral Halll’is, kuulsid neid luuleriime Eesti Saaatkonna suursaadiku Lauri Bambuse poolt. Suursaadik pidas seekord veidi pikema kõne kui tavaliselt. Lauri Bambus rääkis, kuidas eestlased hoiavad alati kokku, ta ütles, et on olemas nii õnnelikumad kui ka raskemad ajad, kuid me peame neist kaasa võtma ikka parema ja seda edasi kandma, tuletas meelde kui tähtis osa meie elus on sõprussuhted ja liitlassuhted, meenutas Eestimaa toredust, kus igaüks alati leiab midagi omale südamelähedast. Olles lugenud vastuseid küsimusele : Mis teeb Eestimaa eriliseks? jäi talle meelde üks neist: “Eestimaa teeb eriliseks tema lõhn.” Eestimaal on tõesti eriline lõhn, nõustus Suursaadik. Ta teatas, et sel sügisel saab tema ametiaeg täis ja olles olnud eemal kodumaast juba mitmeid aastaid, suundub ta koju rõõmsalt ja ootusärevalt. Ta kutsus  kodumaale ikka külla minema, vähemalt veidikesekski ajaks. 

Eesti Vabariigi 99. aastapäeva aktusel esinesid jazz-laulja Kelli Uustalu ja Kusti Lemba Eestist. Kohalike tähtedena särasid laulja Mirjam Mesak, klaveril mängisid Kristiina Rokasevich ja Heldur Harry Põlda.  Oma esinemist alustas regilauludega Londoni Eesti Seltsi Segakoor ja rütmika Trad Attack "Oleks minu olemine" saatel tantsis LES Rahvatantsurühm. Publikut üllatas Eesti Kool Londonis imelise häälega õpilane Mirjam Elessawi rahvalauluga “Lauliku lapsepõlv” ning teda saatis klaveril Heldur Harry Põlda. Mõlemad olid ka aastapäeva õhtujuhid. 

Valdur Mikita on öelnud, et väikerahvastel on teistsugune roll kui suurrahvastel. Suurrahvastele pole kultuur nii oluline, ta jääb ellu ka teistsuguste strateegiatega. Väikerahva ainus võimalus välja paista on oma kultuuri läbi. Eesti Vabariik 99 sünnipäeva pidamine on Londoni eesti kogukonna võimalus oma kultuuri hoida, kanda ja välja paista. Sed üritust külastavad nii noored kui vanad, kõik on korraga ühe katuse all ja tunnevad ühte sama tukset südames, kui lauldakse eesti hümni. 

Westminster Cathedral Hall on tähtis eesti kogukonnale Londonis ka sellepärast, et siin on peetud Eesti Vabariigi sünnipäeva iga-aastaselt kuni 50 aastat tagasi see lõppes tookordse Eesti Vabariigi diplomaadi August Torma lahkumisega. August Torma alustas EV suursaadikuna ja tal õnnestus jääda diplomaadiks ka siis kui Eesti Vabariiki ei eksisteerinud enam. See on erakordne, et samas saalis aastakümneid hiljem toimuvad endiselt Eesti Vabariigi sünnipäeva aktused.

Soovime Eesti Vabariigile: palju õnne sünnipäevaks!


kirjutas Evelin Siilak









No comments:

Post a Comment