Sunday 11 December 2016

Eestlaste jõulupidu koos Marko Matvere ja VLÜ'ga




Ansambel "Väikeste Lõõtspillide Ühing"
Pilt: Ly Tuubel
Laupäeval, 03. detsembril, toimus Londonis Wandsworthis tänavune eestlaste jõulupidu. Õhtu peaesinejana oli kohale lennutatud “Eesti kõige populaarsem mees Marko Matvere” koos Väikeste Lõõtspillide Ühinguga. Matvere sõnul on nende koostöö olnud päris pikk – musitseeritud on juba üle 20 aasta. Ansambli hoogsad tantsurütmid täitsid lavalaudade esise varajastel algustundidel tantsiva rahvasummaga. Niisugune möll pani imestama isegi suursaadiku härra Lauri Bambuse, kes mainis, et pole nõnda tormilist Eesti peo algust kunagi varem näinud. Meeleolu ei langenud õhtu jooksul hetkekski, kuna laval ning ka kõrvalruumides jätkus tegevust igas vanuses peolistele terve õhtu vältel. Kõige pisematele oli kohale sõitnud jõuluvana, kes hoolimata vaiksest hiilimisest ei jäänud siiski ühegi lapse pilgu alt välja.
LES Rahvantsijaneiud. Keskel eestvedaja Marje Remmet
Pilt: Ly Tuubel
Suurt furoori tekitas Londoni Eesti Seltsi Rahvatantsurühm, kes laudades istunud inimestest pika inimussi moodustas ning nad sujuvalt lavale ühiselt tantsima meelitas. See tekitas ülevoolavaid tundeid juba seetõttu, et suure saali pooltes laudades valitses hetkega tühjus ning kogu lava oli täitunud rõõmust rõkkavate täiskasvanute ja lastega, kes kätest kinni hoides ringmänge tantsisid. Üleüldiselt tekitas õhtu tunde justkui toimuks laulu- ja tanstupidu, sest sai kogeda nii rahvatantsu kui ka kuulda koorimuusikat REE-koori esituses.
REE-koor. Pilt: Piret Randam
Vahepeal võis võidu tantsida ka Kaera-Jaani, kus võitja väljakuulutamine pea võimatuks kujunes.
Eesti Kool Londonis. Pilt: Ly Tuubel
Erakordne sündmus sel aastal oli loterii, mille läbimüük paistab püstitavat igal aastal üha uusi rekordeid. Ilmselt mõjuvad auhinnad inimestele ahvatlevalt (mis ei pane ka imestama, sest peaauhinnaks oli lausa terve kast õlut!). Üldiselt tundub, et Inglismaal elavate eestlaste koduigatsus on endiselt suur ja nähes poeletil limonaadi või põdravorsti hakkab kõigi süda kiiremini tuksuma. Vesteldes peo külalistega, kumas läbi peamine põhjus, miks kohale tuldi: söök. Söögipooliselt oli pakkuda kõik, mis jõululauas kohustuslik: verivorst, seapraad, hapukapsas, ahjukartul jne. Vähemasti minus tekitas see küll ülevoolava õnnetunde, mille tõttu käisin terve õhtu vältel ringi, suu naerul.
Pilt: Ly Tuubel

Korraldajate mure, et kas suudetakse müüa läbi kõik piletid, ei õigustanud end kuidagi: kohal oli üle 300 inimese ning head meelt tegi ka asjaolu, et suuri sekeldusi ette ei tulnud. Pidu turvama palgatud rõõmusuiste valvurite peamiseks kohustuseks jäigi ainult käepaelte konrtoll. Kõik, kes kohale olid tulnud, nautisid õhtut viisakalt süües, juues, jutustades, naerdes ning tantsides. Suur tänu Londoni Eesti Seltsi peo korraldajatele ning järgmiste kordadeni!

Kirjutas Sten Heinoja
(artikkel ilmus detsembrikuu "Eesti Hääles" 2016)
Pildid; SIIN!  ja SIIN!

Loe lähemalt REE-koorist!
LES Rahvatantsijate leht!
LES koduleht: www.estoniansociety.co.uk
Veidi rohkem infot Steni kohta siin! 
VÄIKESTE LÕÕTSPILLIDE ÜHING  ja nende VIDEO reisist Londoni.
Eesti Kool Londonis 







No comments:

Post a Comment