Monday 18 June 2018

09.juunil 2018 Londoni eestlaste jaanipidu Essexis

Peaesineja Marju Länik eestlaste jaanipeol. Jaanitule süütamine.
Süütab Madis-Mikk Remmet (LES juhatuse liige). Pilt: Jane Bakoff

Sellel aastal peeti Londonis 15. korda eestlaste jaanipidu. Varasemalt on seda tähistatud Foxgrove'is, Beckenhamis. Viimased 3 aastat on aga eestlastel kokkusaamise kohaks Halfway House Essexis. Kaunis Halfway pubi aed  ja sealne suur peotelk mahutab ära nii esinemised, tantsuõhtu kui ka sportmängud ning jaaniku lõkke.

Londoni eestlaste jaanipidu on päev, mil esikohal on eestimaisus: eesti keel, eesti kultuuritegevused, esinemised ja  kindlasti eesti toidud.   Jaanipeolt ei puudu ka eesti rahvussümbolid: näiteks on kindel traditsioon tuua peole alati suur rukkilillede sülem, mida Londonis leidub teadaolevalt ainult ühes lillepoes.
Peol on tähtsal kohal lapsed: lastele tutvustatakse jaanipeo traditsioone läbi mängude ning haaratakse kaasa tegevustesse.  Sellel aastal said uue noorteklubi  "Keelekindlus" telgis lapsed joonistada, meisterdada, ise limonaadi valmistada ja lasta teha endale näomaalinguid. Keelekindlus oli välja pannud eesti lasteraamatute leti, kus sai kaasa osta põnevaid eesti kirjanike raamatuid. Lisaks oli lastele suurte seebimullide tegemise ala, kus nii lapsed kui vanemad said hiigelmulle puhuda.  Traditsiooniliselt toimus lastele ka etendus.  Seasaare Näitegrupp Eestist esitas lõbusa versiooni  tuntud loost "Kolm põrsakest". Õhtupoole korraldati jaaniussi otsimise võistluse ja meisterdamise. Et vahva suvepäev magusamalt mööduks, pakkus Londoni Eesti Selts kõikidele lastele eesti jäätist.
Kohalikud eestlased on usinad eestluse hoidjad Londonis. Jaanipeol  esinesid traditsiooniliselt Londoni Eesti Seltsi Rahvatantsugrupp ja eelmisel aastal loodud, kuid juba palju tuntust kogunud Londoni Naiskammerkoor Reet Kromeli juhatusel. Esmakordselt olid jaanipeo laval hispaania stiilis rühmitus Las Madres, kus eesti naised esitasid hispaanialiku versiooni eesti laulust ning tantsisid hoogsaid rütme. Samuti aasta-aega tegutsenud rahvatantsurühmitus Estonian Folks esitas lasterühmaga tantse EV100 laste-etendusest "Tänapäeva Kalevipoeg"  ja tutvustas vastvalminud postkaarde rahvatantsijatega. 
Jaanipäev Londonis ei möödu ka ilma sportmängudeta. Korraldati tõsine köievedu suurtele ja lustakas kotijooks lastele.  Õhtuse jaanilõkke süütamise juures oli kohal Eestist kohale sõitnud jaanipeo peaesineja Marju Länik, kes tervitas soojalt eestlasi Londonis ning soovis kõigile head jaanipidu. Sulnis õhtu möödus Marju Läniku tuntud hittide saatel, mida kohalikud eestlased teadsid kaasa laulda. Meeleolukas pidu kestis hilisõhtuni.
Kogu päeva jooksul oli pidulistel võimalik mekkida jaaniku toite. Menüü oli rikkalik ja eesti naiste poolt valmistatud jaanipeole omased  maitsvad portsjonid said suure heakskiidu osaliseks. Grillvorstid ja viinerid, mulgipuder krõbeda peekoni ja sibulaga, kartulisalat ja omasoolatud mahekurk on vaid mõned näited peosöömingu valikust. Söökidele sai peale juua eesti õlut, mida müüdi baaris kõigile soovijatele. Jaanipäeval oli ka uhke Jaanilaat. Eestist olid tulnud oma tooteid tutvustama Semu mahlad ja Hiid nõgesetoodetega,  lisaks kohalikud käsitöömeistrid ja kunstnikud ning otseloomuliult jaanipeo suurtoetaja Estolink eesti toidukaupadega otse Eestist.
Jaaniku külalised said taaskord võimaluse nautida ehedat eesti jaanipäeva kaugel eemal kodumaast. Londoni jaanpeo korraldas traditsiooniliselt Londoni Eesti Seltsi väsimatu tiim. Jaanipidu ei saaks läbi viia kui poleks töökaid ja rõõmsameelseid vabatahtlikke, kelle panuse suurust ja vajalikkust ei jõua ära kiita. Näiteks köögitiim alustab juba nädalapäevi varem, et grillid, pannid valmis panna ja söögid ette valmistada. Peopäeval valmistatakse, grillitakse ja praetakse ennastsalgavalt hommikust hilisõhtuni.  Selts tänab ja tunnustab kõiki abilisi, kes tulid peole kaasa aitama ning andsid oma panuse peo õnnestumiseks.
Londoni eestlaste jaanipidu oli taaskord mõnusaim paik, kus olla ja nautida ning tunda, et tükike Eestimaad oli just siin meiega. Peo eesmärk on hoida ja väärtustada eesti kultuuri Londonis.


Kirjutas Evelin Siilak
Londoni Eesti Seltsi juhatuse liige



No comments:

Post a Comment