Wednesday 1 November 2017

IIVI ZAJEDOVA TANTSUTÖÖTOAD LONDONIS. 31.okt ja 01.nov 2017

Oktoobri lõpus käis Londonis Tšehhis elav kultuuritegelane Iivi Zajedova, kes viis läbi tantsu töötoad Eesti Majas.
Iivi Zajedova Londonis. Pilt: Piret Randam



Toimusid järjestikku kaks töötuba: 31. oktoobril oli tantsutund kõigile huvilistele, kus oli põhirõhk üldteoorial ja treeningul, ja 01.novembri tund oli eritund tantsuliseks ettevalmistuseks EV100 aastapäeva etenduseks.
Tantsutöötubasid juhendas PhDr. IIVI ZAJEDOVA Ph.D. Tšehhist ja kohapeal abistas Marje Remmet (LESRahvantsurühma juhendaja, Estonians Folks asutaja).


Tantsutund kõigile “Tantsimise alused. Rahvatantsust balletini. Teooria ja treening.” Toimus teisipäeva õhtul ja osavõtjaid oli pea paarkümmend. Liikumistehnika nippe ja võtteid tutvustas tuntud kutseline baleriin ja filosoofiadoktor Iivi Zajedova (valdkonnad: Ühiskonnateadused ja kultuur; Kultuuriantropoloogia, etnoloogia, põhisuund Riigiteadused; tantsuantropoloogia).  Põnev tund sisaldas tantsu teooriat, põhitõdede tutvustust ja sellele järgnes treening. Tantsutunnis näidati erinevaid tantsu tehnikaid ja võtteid. Keskenduti tantsija keha ettevalmistamisele tantsimiseks. Tähelepanu pöörati õigele kehahoiule, hingamisele, tasakaalule, vastupidavusele. Tunnist said head nipid ja tehnikad endale nii algajad kui ka edasijõudnud.
Tantsutöötuba Londoni Eesti Majas.
Pilt: Kerli Liksor

Teine tantsutund, mille eesmärk oli tantsuetenduse ettevalmistus EV 100 aastapäevaks, toimus kohe järgmise päeva õhtul. Sellest õhtust võtsid osa tantsijad, kes esinevad EV100 kingituse tantsuprojektis. Tants sai lihvi ning mõnusa hoo ja uusi võtteid  sisse. Tantsijad jäid töötoaga väga rahule ja soovivad hea meelega tunde Iiviga jätkata.

Tantsutöötubade juhendaja Iivi Zajedova elab Prahas ja töötab Praha Karli Ülikoolis.  On töötanud mitmes Tallinna Ülikooli lnstituudis (2000-2016). Loodus- ja terviseteaduse instituudi vanemteadurina juhtis grandiuuringut eesti rahvatantsuharrastuste teemal eestlaste kogukondades üle maailma. On kirjutanud artikleid ning koostanud/toimetanud tantsualast ajakirja Res Artis ning olnud külalistoimetaja Mäetagused nr 63. On tantsinud professionaalse balleriinina nii Tsehhi kui ka Eesti Rahvusteatrites. On kauaaegne eestluse eestvedaja Tšehhis. On töötanud Tallinna Tšehhi Suursaatkonna pressilauas ja kultuuri alal. Uurimistööde kõrval tegeles TLÜ Kunstide Instituudis kunstiteraapiliste liikumistehnikate koolitustega. Õpetab klassikalist balletti, karaktertantsu ning seatud ja töödeldud eesti rahvatantsu.

Tantsutöötuba Eesti Majas. Juhendab Iivi Zajedova. Pilt: Piret Randmam

Tantsupäevad organiseeris Londoni Eesti Selts. Kaasa aitasid Estonian Folks, LES Rahvatantsurühm, Eesti Abistamise Komitee ja Eesti Maja Londonis.
Iivi Zajedova Londonis viibimise tegid meeldejäävaks Adelies Beermann, Piret Randam, Kerli Liksor, Sirje Jaani ja Marje Remmet. Projekti koostaja oli Evelin Siilak.

Üritust toetas Eesti Vabariigi Kultuuriministeerium ja väliseesti kultuuriühingute konkursi läbiviija Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutuse Meie Inimesed (MISA) seoses rahvuskaaslase programmiga.

Kirjutas Evelin Siilak





No comments:

Post a Comment