Sunday 14 May 2017

14. mail 2017 EMADEPÄEV LONDONIS.


“Sest et oled mu ainus, mu ema
Minu armas, minu päiksekiir
Oled võrratu, hea ja nii kena
Ainult sulle võin laulda ma nii!“
          S. Toompere „Emale“
Londoni Eesti Naiskammerkoor. Juhendaja Reet Kromel (paremalt kolmas).
Pilt: P. Randam



Pühapäeval 14.mail 2017 peeti Eesti Majas Londonis emadepäeva. Veidi teistmoodi. Seekord olid lapsed need, kes juhtisid õhtut. Nad esitasid oma oskusi laval ja joonistasid emadele kaarte. Lastele oli ka kutsutud kohale ainuke lastemuusikat viljelev ansambel Eestis "TÄNA OLEN LAPS".  Imelise päeva juhatas sisse Londoni Eesti Naiskammerkoor.


EAK perenaine Ida Lemsalu. Pilt: P. Randam

Kohale tuli rahvast 50 ringis. Kohal olid lisaks emadele ka vanaemad ja vanavanaemad ning ei puudunud ka isad.  Londoni Eesti Selts pakkus kohvi, teed kõigile ja Eesti Abistamise Komitee meisterdas kaunid roosiõied emadele rinda.  


Külaliste poolt oli toodud ühisele bufeelauale ehtsad eesti vürstikilu võileibadest, maitsvatest küpsetistest (isetehtud lihapirukad, tordid jne) arbuusini ja maasikateni välja. 




Londoni Eesti Kooli lapsed laulsid laulu "Ema abistamas". Klaveril saatis ja juhendas Londoni Eesti Kooli muusikaõpetaja Heldur Harry Põlda ja aitas kaasa Anu Holter. 
Londoni Eesti Kooli lapsed esinevad emadepäeval. Pilt R. Ränisoo

7-aastane Grete ja 6-aastane Säde teadustasid kahekesi esinejaid ja juhatasid tublilt päevakava. Nad mõlemad käivad Eesti Koolis Londonis ja samuti oma kooli näiteringis. Neile oli see hea väljakutse ning oma oskuste proovile panemine. Tüdrukud said väga  hästi hakkama. Grete esitas ka laulu "Emale", klaveril saatis teda ema Anu Holter. 

Grete ja Säde teadustavad päevakava. Pilt: P. Randam

Grete laulab laulu "Emale". Klaveril saadab Anu Holter. Pilt: P. Randam

 


Eric mängib klaveril "Kuupaiste sonaat". Pilt: P. Randam
10-aastane Eric, kes õpib süntesaatorit ja on 9.astmel, esitas oma eksamipala, millest ta sai õpetajalt kiita ja peaaegu täisskoori 10st. Nüüd oli tal hea võimalus oma oskusi laval ette näidata.





Tony esinemine Eesti Majas.
Pilt: P. Laht






Kui kõik eelnevad lapsed on Eesti Majas varemalt käinud, siis Tonyle, kes on 7 aastane poiss, oli see esmakordne külastus. Reipalt astus ta lavale ja lõi  koheselt publiku pahviks oma sundimatu klaverimänguga. Hoogu sattununa musitseeris ta "Türgi marsile" kohe juurde ka lisapala "Eliisele". Tony hakkas harjutama klaverimängu kõigest aasta tagasi kodus. Isa aitas siis kaasa nooditundmises. Tony on õppinud põhiliselt omal käel ja interneti vahendusel.  Aasta hiljem mängib ta juba soravalt mitmeid klassikuid. Poiss loodab,  et ükspäev saab ta endale oma õpetaja, kes aitaks tal edasi arendada oma kirge. Tema klaveripala esitust emadepäeval saab vaadata SIIN!


Lõbusa meeleolu tõi ansambel TÄNA OLEN LAPS solist Astra Tikas. Teda saatis kitarril Markus Kalmet.

Ans TÄNA OLEN LAPS Eesti Majas Londonis. Pilt: E.Siilak



Eliise Tikas, 7 aastane, laulis hoogsalt kaasa liigutades laulu “ Salamahti”. (Kuula lugu siit!) 
Eliise Tikas laulab "Salamahti" Pilt: P. Randam

Lapsed kuulasid huviga Astra Tikase muinaslugudest laule kitarri saatel ning mängiti särasilmil kaasa pannkoogimängu, mis algas joonistamisega ja lõppes suure ümmarguse lina lehvitamisega ning lustlikult selle alla pugemisega. Laulud lauldud, lood kuulatud ja kõhud täis söödud, alustasid lapsed hoolega emadepäevakaardi joonistamist. 



Pannkoogimäng. Pilt: R. Ränisoo

TÄNA OLEN LAPS esinemas Eesti Majas Londonis.Pilt: P. Randam

Evelin Siilak, Londoni Eesti Seltsi esinaine, ja Piret Randam, Eesti Abistamise Komitee esinaine, laotasid lauale hulgaliselt põnevaid vidinaid, lipsukesi, lillekesi, mida liimida ning meisterdada. Laste pildid emadele valmisid suure hoole ja armastusega. 


Emadepäevakaarte meisterdamas.
Pilt: P. Randam



Emadepäevapidu oli üks kaunis sündmus eesti kogukonnas Londonis. Täis üllatusi laste poolt ja kasvanud veendumust, et nii palju on ikka toredaid ja andekaid lapsi.



Eluaegne muusik Reet Kromel jagas oma emotsioone päevast: “See oli nii rikkalik üritus ja milline võrratu idee, et julgustada lapsi esinema! Lastel oli nii palju rõõmu, elevust ja loomingulist vabadust! Meil on üks tõeliselt tore kogukond ja armsad inimesed!”


Kirjutas Evelin Siilak


----------
Emadepäeva esineja: Ans "Täna olen laps" transporti Eestist toetas  Eesti Vabariigi Kultuuriministeerium ja väliseesti kultuuriühingute konkursi läbiviija Integratsiooni ja  Migratsiooni Sihtasutuse Meie Inimesed (MISA) seoses rahvuskaaslase programmiga. Õhtu tegi teoks Londoni Eesti Selts ja Eesti Abistamise Komitee ning paljud külalised, sealhulgas ka lapsed, kes aitasid päeva jooksul erinevates toimetustes ja lõpus koristamisel. Esinejale Eestist kodumajutuse pakkuja ning projekti läbiviijaks oli Evelin Siilak. Mikrofonid tõi kohale ja kontserdi heli organiseeris vabatahtlikuna helitehnik Petten Veevo. Esinejatele pillid laenutasid selleks päevaks Harry Heldur Põlda ja Keith Ottaway. Lastekontserti idee autoriks oli 6-aastane Eva, kes seekord polnud ise aga veel valmis lavale astuma. 

No comments:

Post a Comment